Blog - Veboli

Blog

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op Veboli en krijg inzicht in hoe het achter de schermen in elkaar zit.

2017.09.18 14.22

Eind augustus begon ik te spelen met wat klein veranderingen op de site: nieuwe fonts uitproberen, ruimte tussen filmafbeeldingen wegnemen, kleuren aanpassen. Toen ik begon aan de aanbevelingen-pagina zag ik het echt voor me en had ik door dat er een nieuw ontwerp aankwam. Zo zagen de aanbevelingen er tot voor kort uit:

Op deze pagina is een grote afbeeldingen van een van de films niet echt nodig. De ruimte om de filmafbeeldingen ook niet echt. Samen met een nieuw font, de compactheid verhoogd, en wat andere kleine aanpassingen en je hebt een veel mooier pagina:

2017.08.31 06.48

We hebben nog eens 11 Engelstalige filmrecensenten toegevoegd om jou te koppelen met de filmrecensenten met de meest verwante smaak in films. Zij kunnen je helpen de beste film te vinden om te zien in de bioscoop of thuis. Hier zijn ze:

Kijk naar wie jouw persoonlijke filmadviseurs zijn! Hier zie je alle filmrecensenten en hoe verwant ze zijn met jou.

Heel veel losse beoordelingen! En die kunnen nogal variëren per film. Kijk bijvoorbeeld naar Star Wars: Revenge of the Sith (linksboven) en Warcraft: The Beginning, ze hebben allebei een gemiddelde beoordeling van 5.8, maar nogal verschillende verdelingen. Revenge of the Sith heeft een redelijke hoeveelheid mensen die hem geweldig vonden en een redelijke hoeveelheid mensen die hem verschrikkelijk vonden, waarbij de meeste mensen hem een 7 gaven. Warcraft heeft veel minder mensen die hem geweldig vonden en niemand die hem verschrikkelijk vond, waarbij de meeste mensen hem een 5 gaven. Bekijk de verdelingen:

En hier heb je de veel geliefde Arrival (linksboven) vergeleken met Fist Fight, een film die vrijwel iedereen niet goed vond:

Ook heb ik de elf kleuren van de beoordelingen enigszins aangepast zodat ze meer gelijk verdeeld zijn. Eerder kon je de staven voor 9 en 10 niet onderscheiden.

Een afbeveling? Een onbeveling? (Waarom heeft het woord aanrader wel een duidelijk tegenpool: afrader?)

Hoe het dan ook heet, je kan ze nu krijgen op Veboli. Zo weet je welke films je maar beter kunt overslaan. Bekijk jouw afbevelingen.

Hier zijn wat films die ik dus zeker ga vermijden!

Je kan nu de meest recente beoordelingen van je vrienden zien op de thuispagina. Zo kan je makkelijk zien wat je vrienden hebben gekeken en specifiek wat ze leuk vonden.

Hier zijn de recente beoordelingen van mijn vrienden:

2017.07.30 12.29

Het is vandaag Vriendschapsdag! Om vriendschap te vieren hebben we Aanbevelingen met vrienden uitgebreidt om je te helpen goede films te kijken met vrienden. Geen gedoe meer met het vinden van films waarvan je denkt dat iedereen er blij mee zal zijn. Veboli neemt het vuil werk van je over.

En natuurlijk kan je je aanbevelingen filteren op genre, jaar en, land.

Veboli kijkt naar films die jij en je vrienden allemaal leuk gaan vinden door een gemiddelde aanbeveling te berekenen uit jullie afzonderlijk aanbevelingen. Wij raden alleen films aan als wij denken dat iedereen en van zal genieten :)

Je kan ze berekenen voor groepen van tot zes filmliefhebbers.

Veboli koppelt je nu aan gelijkgestemde Engelstalige filmrecensenten! Je kan nu advies winnen van meer dan 50 Engelse recensenten om precies te ontdekken wat je moet kijken en wat je moet overslaan.

Bekijk wie jouw persoonlijke filmadviseurs zijn! Hier zie je alle filmrecensenten en hoe verwant ze zijn met jou.

We werken samen met de 56 onderstaande recensenten:

2017.06.15 13.37

Ik wist het niet zeker of het blogwaardig was, maar Veboli heeft nu advertenties op de site. Er is er eentje boven en eentje beneden. Het helpt je niet direct om geweldige films te ontdekken, maar het houdt de site actief en werkend, waar ik me erg op verheug!

Veboli werkt nu samen met 9 nieuwe Nederlandse en Vlaamse filmrecensenten om jou te koppelen met de filmrecensenten met de meest verwante smaak in films. Hier zijn ze:

Kijk naar wie jouw persoonlijke filmadviseurs zijn! Hier zie je alle filmrecensenten en hoe verwant ze zijn met jou.

Binnenkort gaan we ook samenwerken met Engelstalige filmrecensenten. Blijf kijken!

Je kan nu ook je Letterboxd-beoordelingen importeren. Met je smaakprofiel ingevuld kan je meteen door naar je prachtige persoonlijke filmaanbevelingen. Import je Letterboxd-beoordelingen.

Ga naar "Settings" en klik op "Export" om het csv-bestand met je beoordelingen te halen.

2017.05.11 04.20

Nederland en Vlaanderen tellen honderden filmrecensenten. Hoe weet jij naar welke je het beste kan luisteren? Terwijl de ene recensent een nieuwe film uitroept tot beste film van het jaar kraakt de andere recensent de film volledig af.

Goede voorbeelden hiervan zijn Beauty and the Beast en Suicide Squad. Beide films hebben a brede spreiding aan beoordelingen gekregen van filmrecensenten (3-9 en 3-10). Om te weten of je van deze films zou houden moet je weten of deze recensenten dezelfde films leuk en niet leuk vinden. En dat is precies wat Veboli doet!

Verwante filmrecensenten verbindt jou met de recensenten die jouw smaak in films delen en jou de inzichten geven die je nodig hebt om de juiste film kiezen. 35 Nederlandse en Vlaamse filmrecensenten zijn er om jou te helpen geweldige nieuwe films te ontdekken:

Bekijk wie jouw persoonlijke filmadviseurs zijn! Hier zie je alle filmrecensenten en hoe verwant ze zijn met jou.

Om verder te gaan met de suggesties uit de Veboli-enquête heb ik het makkelijker gemaakt om een overzicht te krijgen van de films die je aanbevolen worden. Zweef boven de film om de titel, het jaar, de genres, en aanbeveling te zien. Klik verder voor de gemiddelde beoordeling, lengte, het land, een korte beschrijving, en de trailer.

Hier ze je hoe dat er uit ziet voor Loving:

2017.03.10 13.54

Onlangs heb ik een enquête gehouden onder Veboli gebruikers. Een van de dingen die daar uit kwam is dat er wat ruimte voor verbetering was met het ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid. Dus was het weer tijd om te knutselen!

Zo zag de pagina van Arrival er uit voor dat ik aan de slag ging:

En zo ziet zij er nu uit:

De balk boven is compacter en het is makkelijker om te navigeren naar de verschillende onderdelen van de site. En het zal je vast niet zijn ontgaan, ik heb het kleurenpalet omgedraaid :)

Je kan nu ook je MovieMeter-beoordelingen importeren. Met je smaakprofiel ingevuld kan je meteen door naar je wonderlijke persoonlijke filmaanbevelingen. Import je MovieMeter-beoordelingen.

Ga naar "Gegevens exporteren", selecteer "Stemmen" en "CSV", en dien je verzoek ik. Het duurt een dag om het bestand te maken.

Gelukkig nieuwjaar! Omdat het een nieuw jaar is is er een volledig jaar om op terug te blikken!

De beste films uit 2016 zijn (momenteel) Arrival, La La Land, Stranger Things, en Hell or High Water. Arrival en Hell or High Water zijn zeker twee van mijn lievelingsfilms uit 2016. La La Land is ook een goede film, maar is minder mijn ding. Wat vind jij van deze en de rest van de lijst?

De slechtste films uit 2016 zijn (momenteel) I Am Wrath, Mechanic: Ressurection, Get a Job, en 31. Ik heb helaas de twee slechtste gezien. Voor mij is dit een best goede lijst van films om te vermijden!

2016.12.07 16.45

Deze week, is het tijd voor de populairste films gebaseerd op het aantal gebruikers dat een film hebben beoordeeld.

Net zoals de beste films en de slechtste films kan je dit beperken naar genre, jaar, en land. Hier zie je de populairste horrorfilms:

En hier zie je de populairste Nederlandse films:

2016.11.30 16.30

Nadat ik naar alle beste films had gekeken werd ik nieuwsgierig naar alle slechtse films volgens jullie. Dus heb ik de code even aangepast om naar de laagst beoordeelde films te kijken.

Je kan deze ook beperken naar genre, jaar, en land. Hier zie je de laagst beoordeelde films uit de jaren 00:

2016.11.23 18.32

Ik was heel nieuwsgierig naar de favoriete films op Veboli. Dus schreef ik wat code en voilà, Veboli heeft nu een pagina met de hoogst beoordeelde films!

Je kan dit ook beperken naar genre, jaar, en land. Hier zie je de hoogst beoordeelde romantische komedies:

Ik werk ook aan wat andere leuke dingen voor deze pagina, blijf kijken!

2016.10.25 13.50

Ik heb wat kracht toegevoegd aan je aanbevelingen en beoordelingen. Je kan je aanbevelingen nu doorzoeken aan de hand van land en je beoordelingen doorzoeken aan de hand van beoordeling en land.

Op zoek naar een Nederlandse filmaanbeveling? Hier zie je wat ik krijg:

Nieuwsgierig naar welke Duitste films je hebt gekeken? Hier zie je wat ik heb gekeken:

2016.09.14 09.32

Ik heb de manier waarop aanbevelingen en beoordelingen worden weergegeven vereenvoudigd. Nu zijn er twee makkelijke uitgangspunten. Punt 1: rood is slecht, groen is goed. Punt 2: vierkant is een beoordeling, rond is een aanbeveling.

Laten we even kijken naar hoe dit in de praktijk zit.

Hieronder staat hoe beoordelingen op een filmpagina worden weergegeven. Als eerste hebben we wat ik van de film vond, gevolgd door wat Veboli voorspeld dat ik hem zou beoordelen, wat alle Veboli gebruikers van de film vonden, en wat alle Veboli recensenten van de film vonden.

Hieronder staat een selectie van Andy Samberg films. Als eerste is er eentje die ik niet heb gezien en waarvoor Veboli nog geen aanbeveling heeft. Daarna hebben we een film die ik enigszins goed vond, een film die mij enigszins word aanbevolen, en een serie die ik leuk vond.

Trouwens, Veboli recensenten? Wat zijn dat? Blijf kijken :)

2016.08.29 14.10

Deze zomer heb ik vaak aan films gedacht. En ik kom altijd terug op hoe ik zus of zo kan toevoegen aan mijn aanbevelingenformule om het accurater te maken. Afgelopen week had ik genoeg verbetering verzameld en besloot ik om ze te implementeren!

De eerste grote verandering dat ik had bedacht was hoe verwante films gebruikt worden voor aanbevelingen. Ik dacht steeds, het gaat niet alleen over hoe verwant een film is, maar er is ook een algemene verschil in kwaliteit. Neem bijvoorbeeld the Matrix en The Matrix Revolutions. Duidelijk heel verwante films, maar gebruikers die beiden films hebben beoordeeld beoordeelde de eerste film gemiddeld 1.3 hoger dan de derde film van de trilogie. Dus als ik een 8 geef aan the Matrix, ga ik the Matrix Revolutions eerder een 6 of 7 geven dan een 8. Natuurlijk is dit niet altijd het geval, maar als je dit voor meerdere films doet wordt de voorspelling gemiddeld genomen meer accuraat.

De tweede grote verandering kwam door na te denken over horrorfilms. Ik had het idee dat hoeveel ik van horrorfilms zou genieten werd overschat. Voor een groot deel kwam dit omdat een van de gebruikers met een verwante smaak in films erg van horrorfilms houdt. Ik juist niet. Wij matchen zo goed op het gebied van drama, komedie en liefde dat het voor de mismatch voor horror. En zo kreeg ik opgeschroefde horroraanbevelingen. Dus besloot ik om ook de verwantschap per genre voor elk gebruiker te berekenen en alleen de genres met een hoge verwantschap te gebruiken. Nu helpt deze gebruiker mij met drama-, horror-, en romantische aanbevelingen maar niet horrorfilms.

De derde kleine verandering die ik heb gemaakt is het stricter bepalen wie als verwante gebruiker telt. Specifiek verminderd een grote verschil in beoordeling (bijvoorbeeld als ik een film met een 9 beoordeel en een ander gebruiker hem met een 4 beoordeelt) de verwantschap in een grotere maat. Zo komen er minder vaak grote fouten voor in de aanbevelingen.

Hier zijn een deel van mijn nieuwe aanbevelingen. Ben benieuwd :)

Nieuwsgierig naar je nieuwe, verbeterde aanbevelingen? Ga ze eens bekijken!

2016.07.28 11.40

Toy Story en Back to the Future. Niet bepaald verwante films. Toch zei mijn verwante film-algoritme dat ze dat wel waren. Wat was er aan de hand?

Beiden films zijn 'familie'-films. Wat er op neer komt dat een film geschikt is voor jonge kijkers. Ook trok de algoritme veel beoordeelde films sterk naar voren.

Ik besloot dat het tijd was om de algoritme te herzien. Ten eerst verving ik 'familie' met de gemiddelde certificatie (leeftijdbeperking) van een film. In plaats van een binaire ja/nee heeft de algoritme nu een nauwkeurige schaal. Ten tweede kijkt de algoritme naar de sleutelwoorden geassocieerd met films om het verschil en verwantschap in de inhoud van een film te pakken. Ten derde geef ik minder gewicht aan extra beoordelingen na een minimumgrens van ongeveer tien beoordelingen (jeej logaritmische functies!).

Toy Story en Back to the Future zijn niet meer verwante films. Ik heb heel veel gecheckt en ik ben erg tevreden met de nieuwe verwantschappen. Bekijk de verwante films van Inception, Ruby Sparks, en Stranger Than Fiction.

Films verwant aan Back to the Future.

Films verwant aan Toy Story.

Verwante films is een goede manier om een geweldige film te vinden dat net zoals een van jouw lievelingsfilms is.

2016.06.19 11.29

Moe van het steeds moeten inloggen? Dat was ik zeker. Dus heb ik persistent login geïmplementeerd. Nu kan je ingelogd blijven op je computer thuis of op je smartphone.

Ik vroeg me af hoeveel tijd ik aan inloggen op Veboli heb besteed. Vier jaar geleden heb ik voor het eerst ingelogd op Veboli. Laten we zeggen dat ik twee keer per dag inlog en dat dat mij twee of drie seconden duurt.. Twee uur! Ik heb twee uur van mijn leven besteed aan het inloggen op Veboli :p

2016.06.14 18.30

Op het moment van schrijven heb ik 789 films beoordeeld. Dat deed me denken over de interessante patronen die hierin te vinden zouden zijn.

Geheel zoals verwacht is mijn laagst beoordeelde genre horror. Ik had zelfs eerder verwacht dat dat lager zou zijn. Maar het lijkt alsof een film als horror telt zolang een vampier, weerwolf, of zombie aanwezig is, zelfs als de film opvallend niet eng is. Mijn hoogst beoordeelde horror films, What We Do in the Shadows, Funny Games, Tucker & Dale Vs. Evil, en Warm Bodies zijn allemaal niet erg beangstigend.

2014 was een goed jaar voor films. Geleid door Cowspiracy, The Theory of Everything, Interstellar, Nightcrawler, The Skeleton Twins, en What We Do in the Shadows en een compleet gebrek aan afschuwelijk films is mijn gemiddelde beoordeling voor 2014 7.3. Het volgende beste jaar was 2010 met gemiddeld 6.5. Er is een reusachtig piek in 2015 omdat ik toen twee keer per week naar de sneak preview begon te gaan.

Je kan het effect van wat slechte Nederlandse films en series die ik recent heb gekeken zien (Rundfunk, Mannenharten, en Bon Bini Holland) op mijn gemiddelde voor Nederland.

In februari heb ik de volgorde waarin de aanbevelingen worden weergegeven bijgewerkt. Eerder was het puur gebaseerd op de sterkte van de aanbeveling: 10.0, 9.6, 9.1, 8.5, 7.9, enzovoort.

Toen besloot ik om een formule te maken dat ook rekening houdt met de zekerheid van de aanbeveling. Dus een film waarvan ik heel zeker ben dat je hem rond de 7-9 leuk gat vinden zou hoger weergegeven worden dan een film waarvan ik niet zo veel weet maar gok dat je hem rond de 8-10 leuk gaat vinden.

Nu geef ik jou de keus. Wil je zeker weten waar je aan toe bent? Ga helemaal naar links naar zekerheid. Wil je op een groot avontuur gaan? Ga helemaal naar rechts naar aanbeveling.

Hier zie dat ik voor zekerheid kies. De aanbevelingen zijn lager, maar de zekerheid is groter dat het overeenkomt met mijn daadwerkelijke ervaring.

Hier zie je dat ik voor de middenweg kies. Hierbij wordt er rekening gehouden met zowel de zekerheid als de sterkte van de aanbeveling.

Hier zie je dat ik voor avontuur kies. De aanbevelingen zijn hoog, maar mijn evaring kan daarvan best afwijken. Kies hiervoor als je nieuwe en bijzondere films wilt ontdekken.

Ik ben niet alleen bezig met allerlei verbeteringen op de site, ik ben ook iedereen aan het vertellen over Veboli. Omdat ik vind dat filmliefhebbers er echt iets aan hebben. Wat hebben ze allemaal te zeggen over Veboli?

Het begon met de Filmkrant die op 30 maart met de artikel Makkelijker films kiezen met persoonlijk advies kwam. Daar lees je over het ontstaan van het idee en de naam en krijg je wat inzichten in hoe Veboli in elkaar zit en waar de site naar toe gaat.

In mei kwamen er nog meer artikelen. In Hoe Veboli jou de beste filmaanbevelingen geeft schreef Wilco Born over hoe Veboli de manier waarop wij films ontdekken verandert en wat functionaliteiten die wij in de pijplijn hebben. De Protagonisten schreef Veboli: filmtips op basis van jouw voorkeuren, waar ik heb verteld over de moeite die films uitkiezen soms kost en hoe Veboli dat probleem kan verhelpen. De Protagonisten roept ook iedereen ook op om een account te maken en vriendjes te worden zodat iedereen met gemak gezamenlijk een leuke film kan kijken :) In Veboli: Dé site voor filmsuggesties? op De Filmkijker kreeg ik het woord om te vertellen waarom ik Veboli gemaakt heb en wat ik er in de toekomst mee wil doen en bereiken. Vervolgens heeft Nostra verteld over zijn eigen ervaring met Veboli: wat hij goed vond, wat hij slecht vond, en wat hij in de toekomst graag wilt zien.

Verder stond mijn persbericht ook op In de boekenkast.

Ik vind het erg gaaf om te lezen wat anderen van Veboli vinden, zeker als ze ermee nieuwe films die ze leuk vinden ontdekken!

2016.05.20 18.05

Ik heb weer aan het ontwerp geknutseld :) Ik denk dat echt iets is.

Hier kan je het nieuwe ontwerp in actie zien als ik naar een recente komedie zoek om te kijken:

Bekijk hoe de aanbevelingen-pagina er uit zag in ontwerp 7.0.

2016.05.11 08.26

Nieuwsgierig naar waarom een film je wordt aangeraden? Daar geeft Veboli nu antwoord op. Je ziet de gemiddelde beoordeling van alle gelijkgestemde filmkijkers en drie verwante films die je al hebt gezien.

Hier zie je bijvoorbeeld waarom Moonrise Kingdom mij wordt aangeraden:

Bekijk het met je eigen aanbevelingen.

2016.05.03 09.05

Veboli heeft nu 100 gebruikers die gezamenlijk 10,301 filmbeoordelingen hebben gegeven.

Je kan je IMDb-beoordelingen nu importeren. Met je smaakprofiel ingevuld kan je meteen door naar je wonderlijke persoonlijke filmaanbevelingen. Import je IMDb-beoordelingen.

Op je beoordelingen-pagina ("Your ratings") is er de optie om je beoordelingen te exporteren ("export this list"), wat je een csv-bestand geeft met al je beoordelingen. Dat is het bestand dat je nodig hebt.

Vandaag ging ik naar de Kamer van Koophandel waar ik heb genoten van alle kleine details van het bedrijf door te nemen en overal mijn handtekening neer te zetten. Ook al was het deels een formaliteit het voelde toch bijzonder en was ik erg enthousiast. Gelukkig vond de willekeurige man op straat het niet erg om een foto van mij te maken :)

Ik werd zelfs gefeliciteerd door een vrouw die langsliep, prachtig!

2016.04.07 07.54

Nieuwsgierig naar welke films je allemaal hebt beoordeeld? Gebruik dan de filter om te zien welke films je hebt beoordeeld: dramafilms zonder actie tot je meest recent beoordeelde films uit de jaren zestig..

Hier ben ik op zoek naar mijn hoogst beoordeelde fantasiefilms uit het begin van deze eeuw:

Wil je wat meer fantasiefilms beoordelen? Dat kan! Gebruik de lijst van bekende fantasiefilms. Er zijn ook veel meer filmlijsten als je je smaakprofiel verder wilt invullen.

2016.02.22 10.51

Een tijdje geleden heb ik de landingspagina sexy gemaakt. Dat heb ik nu ook voor de rest van de website gedaan!

Hier ben ik op zoek naar een dramafilm zonder actie:

2016.02.16 14.26

Veboli biedt allerlei hulp aan met het vinden van de juiste film voor jou om te kijken. Om dat zo snel mogelijk te maken heb ik het registreren kort en eenvoudig gemaakt.

Welke geweldige films staan jou te wachten? Ga aan de slag!

Ik heb twee leuke functionaliteiten toegevoegd aan de aanbevelingen :)

Ten eerste, je kan je aanbevelingen filteren op jaar. Zoals in de onderstaande afbeelding, waar ik blijkbaar zin heb in een actiefilm van rond de eeuwwisseling.

Ten tweede, je kan nu aanbevelingen negeren. Als je je eigen onderzoek hebt gedaan and besloten dat Pearl Harbor niet jouw ding is klik je op de X aan de linkerkant om het te negeren.

Door filmkijkers met elkaar te vergelijken kan Veboli heel nauwkeurige aanbevelingen berekenen. Maar om filmkijkers met elkaar te kunnen vergelijken moeten gebruikers van Veboli wel wat tijd nemen om te vertellen wat ze allemaal wel en niet leuk vinden. Ik dacht dat het zo was, tijd investeren om goede aanbevelingen te krijgen.

Toen wat vrienden mij vroegen of het niet sneller kon ben ik gaan nadenken. Ennnnnn (voel je hem al aankomen?) natuurlijk kon het! Veboli heeft al een slimme algoritme die films met elkaar vergelijkt, dus hoefte ik deze algoritme maar op te nemen in de algoritme die aanbevelingen berekent.

Nu hoef je maar één lievelingsfilm aan te geven en je hebt al een hoop aanbevelingen. En je kan meer een nauwkeurigere aanbevelingen wanneer je maar wilt door wat meer films te beoordelen.

Inschrijven is nu ook super makkelijk!

2015.09.15 15.45

Onlangs zei Lenneke van Rossum tegen mij dat ik de landingspagina sexy moest maken. Goed advies, maar ik dacht dat dat heel veel werk zou zijn. Toch ging ik thuis even spelen met het idee.

Na twee dagen had ik het al bijna af! Nog wat kleine aanpassingen en de landingspagina was sexy geworden:

Alleen de noodzakelijke staat er, en dan met leuke plaatjes van bekende films. Ik ben er helemaal blij mee :)

Ik heb iedereens liedbeoordelingen overgebracht naar de nieuwe Musicbrainz-database. Geweldig nieuws, maar een klein puntje. Slechts 20% van de liedjes hebben equivalenten tussen de oude Freebase-data en de nieuwe Musicbrainz-data!

Met Freebase gebruikte ik een lekker ingewikkeld systeem om uit te zoeken wat een uniek liedje was (alle live versies van een liedje zijn niet verschillende liedjes, maar een cover door een andere band zeker wel). Met Musicbrainz heb ik het vereenvoudigd door te kijken naar werken in plaats van opnames, maar werken is een vrij onvolledig dataset in vergelijking met opnames. Vandaar dat slechts sommige liedjes equivalenten hadden.

Om de rest van de liedjes over te brengen ga ik ook gebruik maken van opnames. Tijd om te weer kijken naar het oude ingewikkelde systeem :)

Ik hou nu bij hoe goed de aanbevelingen overeenkomen met de beoordelingen die gebruikers daadwerkelijk geven aan films, liedjes, enzovoort. Ik ben benieuwd :)

2015.07.30 14.51

Ontwerp 6.0 is af! 5.0 was zeker ook geen slecht ontwerp, maar ik vond het lichtgrijze achtergrond en de oranje vakken toch niet helemaal goed. Dus ben ik gaan spelen met alle stijlregels. Door het achtergrond aan te passen naar wit kreeg ik ineens een inspiratiebui en heb ik vlot allerlei dingen verbeterd.

Wat er allemaal is veranderd kan je het beste zien op de film-pagina. Hier heb je hoe de pagina eruit zag voor The Matrix:

Lichtgrijze achtergrond, oranje vakken met icoontjes, en de oude ontwerp voor het weergeven van je beoordeling.

En zo ziet de pagina voor The Matrix er nu uit:

Witte achtergrond, een eenvoudigere ontwerp voor de vakken, en een duidelijkere weergave van je beoordeling. Ook wordt de aanbevelingsgraad voor de films die je niet hebt gezien overal weergegeven (in geel), niet alleen op de aanbevelingen-pagina.

Ik heb de manier waarop de aanbevelingen met vrienden worden berekend vereenvoudigd. Het code oogt niet alleen beter, maar de aanbevelingen komen nu beter overeen met wat je met je vrienden wilt kijken, luisteren, enzovoort.

Ik heb ook het hele systeem aangepast zodat je verwanten en aanbevelingen sneller worden geladen.

Op de agenda: het nieuw ontwerp is ook bijna af en daarna zal ik de muziekbeoordelingen overbrengen :)

Oef! Even bijkomen..

Overstappen van Freebase naar Wikidata was echt een avontuur! Nou, ik heb wel alle uithoeken van het internet doorzocht om te kijken hoe ik de gegevens van Wikidata kon gebruiken voor Veboli. Kort gezegd, het kon niet!

Dat was geen leuk nieuws, maar ik ging gewoon door en vond Musicbrainz. Een gigantisch muziekdatabase met een krachtige API. Perfect!

Toen moest ik alleen nog aan alle acties en processen knutselen om je aan te passen aan dit nieuwe stelsel. Dat heeft flink wat tijd gekost. Maar het is gelukkig niet alleen aanpassen geweest, ik heb ook een belangrijk proces flink verbeterd! Bij zowel Freebase als Musicbrainz is erg geen lied-entiteit. In plaats daarvan hebben ze 'release group', 'release', 'recording', en 'work'. Ik heb de algoritme om te bepalen wat nou precies en lied is vereenvoudigd en verbeterd. Het is min of meer perfect zelfs :D

Ik ga de komende weken werken aan het overbrengen van jouw beoordelingen naar het nieuwe stelsel en een nieuwe berekening van de verwantschap tussen bands uitvoeren.

Ten slotte heb ik helaas (tijdelijk!) boeken en spellen moeten weghalen. Ik hoop voor het eind van dit jaar die twee leuke onderdelen weer toe te voegen. En natuurlijk zijn jouw beoordelingen voor boeken en spellen opgeslagen tot die tijd!

Voor alle gegevens over muziek, boeken, en spellen gebruikt Veboli momenteel Freebase. Omdat die dienst eind juni stopt stapt Veboli over naar Wikidata. Vandaag begin ik met deze leuke klus :p

Het afgelopen jaar heb ik mijn bachelor in taalkunde afgerond en heb ik een verbeterde manier om de sterkte van elk voetballand te berekenen ontwikkeld, waarover ik momenteel schrijf in mijn blog, Wisano.

Maar ik ben dit jaar ook bezig geweest met Veboli. Dat uit zich vandaag in het nieuwe ontwerp. Ik heb, zo goed ik het in mijn eentje kan, Veboli een responsief en interactief ontwerp gegeven. Responsief ontwerp is een chique term voor een ontwerp dat zich aanpast aan de grootte van je scherm; interactief ontwerp is een chique term voor een ontwerp dat reageert op wat je doet.

Hieronder heb ik drie screenshots van de landingspagina bij verschillende breedtes:

900 pixels: op een computer zie je Veboli meestal zo.

650 pixels: bij kleinere schermen zoals tablets of horizontale smartphones zie je Veboli meestal zo.

400 pixels: op smartphones en andere kleine schermen zie je Veboli meestal zo.

Kijk naar de links en knoppen om de interactiviteit te zien. Als je er over zweeft met de muis verandert de kleur enigszins om te laten weten dat je op het punt staat een actie te ondernemen.

Ter voorbereiding van een hoop nieuwe aanbevelingmethodes heb ik het ontwerp aangepast. Op de landingspagina kan je nu kiezen uit een paar manieren om nieuwe films, muziek, boeken en spellen te ontdekken. Dit zal ik de komende maanden steeds verder uitbreiden. Een kijkje waar ik naartoe werk:

Ik heb ook de gerichte aanbevelingen opengesteld voor niet-leden. Je hoeft geen email aan te geven, gewoon wat films of liedjes beoordelen en je krijgt geweldige aanbevelingen! Maak je later een account aan, dan worden je beoordelingen en aanbevelingen automatisch daaraan gekoppeld.

2014.04.29 10.32

Als je je muziek-smaakprofiel hebt ingevuld kan je nu ook bandaanbevelingen krijgen bovenop liedaanbevelingen. Zo kan je ook nieuwe bands ontdekken of makkelijk met een vriend bands vinden die je allebei leuk vinden (voor een concert bijvoorbeeld).

Je kan ook bandaanbevelingen krijgen door een lievelingsband aan te geven.

2014.04.03 20.01

De afgelopen drie weken heb ik lekker gewerkt aan ontwerp 3.0. mijn plan van aanpak: hoe wil ik dat alles eruit ziet? Het verschil met 2.0 is goed te zien in de landingspagina als je niet aangemeld staat. In plaats van de alles met woorden te zeggen gebruik ik nu ook de indeling, kleuren en afbeeldingen om de aandacht op de juiste plek te laten komen en de noodzakelijke informatie over te brengen.

Ontwerp 2.0: een chaotische verwelkoming

Ontwerp 3.0: een (hopelijk) meer eenvoudige en heldere verwelkoming

Ik dacht dat het ook leuk zou zijn om te kijken naar hoe Veboli door de jaren heen is veranderd (met als voorbeeld mijn filmbeoordelingenpagina).

Ontwerp 0.0: 29 mei 2013 ging Veboli online met een karig groen ontwerp. Ik keek naar Wikipedia om tot een strak en eenvoudig ontwerp te komen, wat eigenlijk niet een heel goeie keuze was omdat wikipedia uit grote stukken tekst bestaat en Veboli uit kleine groepen woorden.

Ontwerp 1.0: eind october 2013 begon ik met het opruimen van veel van de scripts van Veboli. 25 october had ik ook een nieuwe blauw ontwerp, met inspiratie van the Movie Database (waar Veboli ook aan zijn filmgegevens komt). De inhoud wordt nu in het midden van de browser weergegeven, in plaats van links, en ik maakte meer gebruik van lijnen en vakken om dingen te organiseren.

Ontwerp 2.0: ook al had ik veel verbeterd met ontwerp 1.0 ging ik al snel een nieuwe paars ontwerp ontwikkelen dat 9 december live ging. De linkerbalk (met links naar filmbeoordelingen, liedaanbevelingen, en zo) ging naar boven en ik heb aan de kleine dingen aandacht besteed, zoals de keuzerondjes en de manier waarop je een beoordeling aangeeft.

Ontwerp 3.0: sinds 29 maart 2014 is Veboli te zien in een strak wit een blauw ontwerp, met groen om de aandacht te trekken naar belangrijke onderdelen. om een goede evenwicht te vinden tussen minimalisme en een duidelijke en logische indeling keek ik naar Dropbox, Codecademy en OKCupid. ook bood Anke Hans mij veel hulp. De bovenbalk is compacter en heb ik naar veel kleine details gekeken, zoals de alignment van tekst en opmaak van knopjes. Wat ik zelf het leukste vind is dat de paginabreedte automatisch wordt aangepast aan de browserbreedte. Momenteel kan dit krimpen tot 500 pixels, maar met wat knutselwerk hoop ik dit terug te dringen tot 320 pixels.

2014.02.25 10.10

Ik loop een beetje achter met deze post, maar ik heb boeken en spellen toegevoegd aan Veboli (door gebruik te maken van Freebase). Nu kan je dus ook aanbevelingen krijgen voor nieuwe boeken en spellen!

PS, ik heb spellen een beetje ruim opgevat, alles van computerspellen tot bord- en kaartspellen en zelfs ook sporten :)

2014.01.01 16.00

Sinds half december kan je bij Veboli ook terecht voor verwante films: wat zijn films die verwant zijn aan bijvoorbeeld Fight Club of The Notebook. Hiervoor keek ik voor de helft naar het genre van een film en voor de helft naar de kwaliteit. Sindsdien heb ik drie dingen verbeterd met hoe verwante films worden berekend.

Ten eerste kijk ik niet meer naar 'buitenlands' als genre bij deze berekeningen (het verschil in een film over bijvoorbeeld godzilla zit niet in of het uit Japan of Amerika komt).

Ten tweede wordt er niet alleen gekeken naar genre om te zien waar een film over gaat, maar ook naar meer nauwkeurige thema's en onderwerpen (zoals: nihilisme, kunstmatige intelligentie, vuilnis, aap). Zo blijft er meer nadruk op of een film bijvoorbeeld een komedie is of niet, maar wordt er ook gekeken naar wat voor soort komedie het om gaat.

Ten slotte wordt om de verwantschap in kwaliteit te bepalen niet alleen gekeken naar het verschil in beoordeling tussen gebruikers voor twee films maar ook naar het verschil in de gemiddelde beoordeling van de twee films. Zo kan er voor meer films een verwantschap worden berekend en word er naar een grotere hoeveelheid beoordelingen gekeken om de kwaliteit van een film vast te stellen. Bekijk de nieuwe berekeningen >

WAT IS VEBOLI?

Veboli geeft persoonlijk filmadvies, zodat je makkelijk de juiste film kiest die bij je past. Lees meer

BLIJF OP DE HOOGTE

Lees de Veboli blog

Volg Veboli op Twitter

Of op Facebook

Of zelfs LinkedIn

HEB JE EEN VRAAG?

Stuur ons een bericht

Nederlands