Over Veboli

Veboli draait om het makkelijk kiezen van films waarvan je gaat genieten. Dat doen we door te kijken naar wat je vond van de films die je al hebt bekeken, van de films die je geweldig vond tot de films waar je een hekel aan hebt, en je zo goed mogelijk aan te raden hoeveel je van andere films zal houden. Door de jaren heen hebben we een heleboel functies toegevoegd om je te helpen bij het kiezen van de perfecte film. Hier is een overzicht.

Films beoordelen en recenseren

Iedereen begint door het beoordelen van films op een schaal van 0 tot 10. Een 0 geeft de slechtse film aan, 5 is ongeveer neutraal, en 10 geeft de best film aan. Elk keer dat je een film tegenkomt die je hebt gezien, kan je deze een beoordeling geven door op de naam te klikken waardoor er een popup verschijnt waarmee je de film kan beoordelen en een recensie schrijven als je dat wilt. Dat helpt andere gebruikers te weten welke aspecten je leuk of niet leuk vond aan de film. Klik op de balk om uw beoordeling aan te geven. Als je je beoordeling wilt wijzigen, klik je opnieuw op je nieuwe beoordeling.

Beoordelingsbalk zonder beoordeling.

Beoordelingsbalk met een beoordeling van 8.

Je kan snel veel films beoordelen door je beoordelingen van IMDb, Letterboxd, of MovieMeter te importeren of door de lijsten van bekende films te gebruiken.

De links naar je beoordelingen, beoordelingen importeren, en beoordelinglijsten bevinden zich onder de beoordelingenkeuzemenu.

Lijsten

Als je een film ziet staan kan je het toevoegen aan een lijst door op de lijsticoon te klikken. Dit opent er een popup voor die film waarmee je de film aan een van je lijsten kan toevoegen (zoals films die je wilt kijken of een welke ander lijst die je maakt).

De links naar je lijsten en recensies bevinden zich onder de beoordelingenkeuzemenu.

Aanbevelingen

Zodra je ten minste 20 films hebt beoordeeld (meer is beter!) gaan we je aanbevelingen berekenen. Om dit te doen, kijken we naar de beoordelingen van gebruikers en filmrecensenten die een vergelijkbare smaak hebben in films en films die verwant zijn aan degene die je hebt beoordeeld.

We drukken dit uit op een schaal van 0 tot 10 en plaatsen dit nummer in een gekleurde bal om aan te geven dat het een aanbeveling is en geen beoordeling.

Typische aanbeveling: filmposter en aan de onderkant: aanbeveling, voeg toe aan een lijst, beoordeel/recenseer, en negeer.

De link naar je aanbevelingen bevindt zich onder de aanbevelingenkeuzemenu.

Streamaanbevelingen

Dit is een nieuwe functie! We koppelen de aanbevelingen van gebruikers aan het aanbod van streamingdiensten zoals Amazon Prime Video, Disney Plus, en Netflix om het makkelijker te maken om een geweldige film te kiezen en de verborgen pareltjes van die diensten te ontdekken.

De link naar je streamaanbevelingen bevindt zich onder de aanbevelingenkeuzemenu.

Streamaanbevelingen zijn momenteel beschikbaar in Australiƫ, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, en het Verenigd Koninkrijk. We breiden dit de komende maanden uit naar meer landen!

Bioscoopaanbevelingen

We hebben gebruikersaanbevelingen gekoppeld aan wat er in de bioscopen draait! Kies eenvoudig een geweldige film om in je lokale bioscoop te kijken. We hebben zelfs de draaitijden en links om kaartjes te kopen toegevoegd.

Bioscoopaanbeveling heeft ook de draaitijden in je favoriete bioscopen er onder.

De link naar je bioscooprecommendations bevindt zich onder de aanbevelingenkeuzemenu.

Bioscoopaanbevelingen zijn momenteel beschikbaar in Nederland. We gaan deze functie later uitbreiden!

Aanbevelingen met vrienden

Samen films kijken is geweldig, maar het kiezen van een film waarvan iedereen zal genieten kan een uitdaging zijn. We berekenen aanbevelingen voor jou en je vrienden. Kies tot vijf vrienden en we berekenen welke films je allemaal leuk gaat vinden. We laten alleen de films zien die iedereen wordt aanbevolen met minimaal een 6 en het weergegeven aantal is de gemiddelde aanbeveling voor iedereen.

De link naar je aanbevelingen met vrienden bevindt zich onder de aanbevelingenkeuzemenu.

Filters

Als je op zoek bent naar iets specifieks om naar te kijken, staan er veel filters tot je beschikking. Deze vind je onder "Opties" op de aanbevelingen-, beoordelingen-, en toppagina's. Je kan je resultaten beperken op genre, sleutelwoorden, jaar, en land.

Voor aanbevelingen kan je de resultaten ook beperken op aanbeveling (bijvoorbeeld alleen degene aanbevolen 7 of hoger), zekerheid, en een uitleg toevoegen waarom de film je wordt aanbevolen. Zekerheid is handig als je de aanbevelingen wilt beperken tot alleen degene waarvan we zeker van zijn of het tegenovergestelde als je je avontuurlijk voelt.

Voor beoordelingen kan je de resultaten ook beperken op beoordeling (bijvoorbeeld alleen die je een 4 of lager hebt gegeven) en je kunt de resultaten rangschikken op beoordelingsdatum (standaard), eerste beoordelingsdatum, beoordeling, of jaar.

Verwante films

Nog een geweldige manier om films te ontdekken die je leuk gaat vinden is verwante films. We berekenen de overeenkomst tussen films op basis van beoordelingen, genre, sleutelwoorden, acteurs, regisseurs, en jaar. Als je op zoek bent naar iets zoals een favoriete film, bekijk dan deze functie.

De link naar verwante films bevindt zich onder de verwant-keuzemenu, of onder aanbevelingenkeuzemenu als je een klein scherm gebruikt.

Verwante recensenten

We berekenen ook hoe verwant jouw smaak in films is met onze samenwerkende filmrecensenten om je te verbinden met de recensies die je het meest zullen helpen bij het maken van je filmkeuze.

Recensenten met een verwantschap van 80 of hoger worden als verwant beschouwd, hoe hoger hoe beter. Gemeen is het aantal films dat jullie allebei hebben bekeken en beoordeeld.

De link naar je verwante recensenten bevindt zich onder de verwant-keuzemenu, of onder aanbevelingenkeuzemenu als je een klein scherm gebruikt.

Verwante gebruikers

We berekenen ook je verwantschap met alle andere gebruikers. Zo kan je zien hoe vergelijkbaar je bent met je vrienden, uitzoeken welke genres je samen moet bekijken of vermijden, en kijken naar de beoordelingen van verwante gebruikers geeft een goede indicatie van wat je van een film kan verwachten.

De link naar je verwante gebruikers bevindt zich onder de verwantkeuzemenu, of onder aanbevelingenkeuzemenu als je een klein scherm gebruikt.

Beste, slechtste, populairst

Wil je gewoon de beste, slechtste, of populairste films zien? Daar zorgen we ook voor. Zo kan je de beste films van het afgelopen jaar of de slechtste sciencefiction films bekijken.

De links naar de beste, slechtste, en populairste films bevinden zich onder de topkeuzemenu.

Overeenstemming en onenigheid

Veboli werkt samen met veel filmrecensenten en heeft veel gebruikers. Soms zijn de recensenten en de gebruikers het erover eens, soms niet. Gewoon een leuke blik op welke films ze het eens en oneens zijn.

Er was veel onenigheid over Your Name. Gebruikers vonden het maar een klein beetje goed, terwijl filmrecensenten erg enthousiast waren.

De links naar overeenstemming, onenigheid, leuker gevonden door gebruikers, leuker gevonden door recensenten bevinden zich onder de topkeuzemenu.

Data

Filmdata verstrekt door The Movie Database (TMDb)

Aanbod van streamingdiensten verstrekt door Justwatch

Wat is Veboli?

Veboli geeft persoonlijk filmadvies, zodat je makkelijk de juiste film kiest die bij je past. Lees meer

Blijf op de hoogte

Lees de Veboli blog

Instagram
Instagram
LinkedIn
Twitter

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht

Nederlands