Blog

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op Veboli en krijg inzicht in hoe het achter de schermen in elkaar zit.

2016.08.29 14.10

Deze zomer heb ik vaak aan films gedacht. En ik kom altijd terug op hoe ik zus of zo kan toevoegen aan mijn aanbevelingenformule om het accurater te maken. Afgelopen week had ik genoeg verbetering verzameld en besloot ik om ze te implementeren!

De eerste grote verandering dat ik had bedacht was hoe verwante films gebruikt worden voor aanbevelingen. Ik dacht steeds, het gaat niet alleen over hoe verwant een film is, maar er is ook een algemene verschil in kwaliteit. Neem bijvoorbeeld the Matrix en The Matrix Revolutions. Duidelijk heel verwante films, maar gebruikers die beiden films hebben beoordeeld beoordeelde de eerste film gemiddeld 1.3 hoger dan de derde film van de trilogie. Dus als ik een 8 geef aan the Matrix, ga ik the Matrix Revolutions eerder een 6 of 7 geven dan een 8. Natuurlijk is dit niet altijd het geval, maar als je dit voor meerdere films doet wordt de voorspelling gemiddeld genomen meer accuraat.

De tweede grote verandering kwam door na te denken over horrorfilms. Ik had het idee dat hoeveel ik van horrorfilms zou genieten werd overschat. Voor een groot deel kwam dit omdat een van de gebruikers met een verwante smaak in films erg van horrorfilms houdt. Ik juist niet. Wij matchen zo goed op het gebied van drama, komedie en liefde dat het voor de mismatch voor horror. En zo kreeg ik opgeschroefde horroraanbevelingen. Dus besloot ik om ook de verwantschap per genre voor elk gebruiker te berekenen en alleen de genres met een hoge verwantschap te gebruiken. Nu helpt deze gebruiker mij met drama-, horror-, en romantische aanbevelingen maar niet horrorfilms.

De derde kleine verandering die ik heb gemaakt is het stricter bepalen wie als verwante gebruiker telt. Specifiek verminderd een grote verschil in beoordeling (bijvoorbeeld als ik een film met een 9 beoordeel en een ander gebruiker hem met een 4 beoordeelt) de verwantschap in een grotere maat. Zo komen er minder vaak grote fouten voor in de aanbevelingen.

Hier zijn een deel van mijn nieuwe aanbevelingen. Ben benieuwd :)

Schermafdruk van de nieuwe aanbevelingen van Thomas van Wageningen beginnend met Good Will Hunting en Boyhood.

Nieuwsgierig naar je nieuwe, verbeterde aanbevelingen? Ga ze eens bekijken!

Wat is Veboli?

Veboli geeft persoonlijk filmadvies, zodat je makkelijk de juiste film kiest die bij je past. Lees meer

Blijf op de hoogte

Lees de Veboli blog

Instagram
Instagram
LinkedIn
Twitter

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht

Nederlands

Toevoegen aan...

Ga naar je lijsten

Eigen recensie...

Recensie ge├╝pdatet

Verzenden